گروه درمانی رویکرد موثری برای درمان اعتیاد و مشکلات روانی است. روان درمانی و مشاوره ترک اعتیاد مولفه اصلی برنامه درمانی ترک اعتیاد، اختلالهای سلامت روان و انواع عارضههای مزمن محسوب میشود. گروه درمانی یکی از روشهای روان درمانی است که توسط روانشناس به بیماران ارائه میشود
گروه درمانی رویکرد موثری برای درمان اعتیاد و مشکلات روانی است. روان درمانی و مشاوره ترک اعتیاد مولفه اصلی برنامه درمانی ترک اعتیاد، اختلالهای سلامت روان و انواع عارضههای مزمن محسوب میشود. گروه درمانی یکی از روشهای روان درمانی است که توسط روانشناس به بیماران ارائه میشود و از چالشها و مزایای منحصر به فردی برخوردار است که برای بیماران مایل و قادر به بهرهگیری از این رویکرد ایدهآل میباشد. مشاوره گروهی میتواند بخش مهمی از طرح درمان بیماران باشد، از این گذشته شواهد علمی محکمی بر مفید بودن برنامههای گروه درمانی در درمان اعتیاد و اختلالهای روانی وجود دارد.
دهههای متمادی است که از روان درمانی گروهی به عنوان یکی از روشهای اصلی درمان بسیاری از عارضهها استفاده میشود. اما گروه درمانی چیست؟گروه درمانی برای گروهی از بیماران که معمولاً تجربههای یکسان دارند و تحت نظر و راهنمایی یک یا چند مشاور به یادگیری یا رشد خود میپردازند، به کار برده میشود.
امروزه از گروه درمانی در بهترین کلینیک ترک اعتیاد و روانپزشکی، برای درمان و حل مشکلات مختلف و متنوعی استفاده می شود. در این روش، روانشناس ترک اعتیاد میتواند یک مسئله را در جلسه گروه درمانی مطرح کند و در ادامه بیماران در گروه حول آن مسئله به بحث و گفتگو بپردازند. وظیفه گروه درمانگر این است که افراد داخل گروه را مدیریت کند و آنها را هدایت نماید. گروه درمانی میتواند به افراد این امکان را دهد که شرایط خود را بیشتر درک کنند. آنها همچنین میتوانند از دیگران در گروه بیاموزند و آموختههای خود را منتقل کنند. گروه درمانی معمولاً در مورد مسائل زیر به کار میرود.
مشاوره پایه اصلی درمان سوءمصرف مواد برای بسیاری از افراد است. رفتار درمانی شناختی CBT، مشاوره خانوادگی و سایر انواع روشهای درمانی در بهترین کلینیک ترک اعتیاد میتواند به شما در زمان مراقبت بعد از دوره ترک اعتیاد کمک کند. روان درمانی همچنین میتواند سایر شرایط سلامت روان را که اغلب در سوء مصرف مواد نقش دارند، درمان کند. این جلسات گروهی یا انفرادی معمولاً مستلزم به اشتراک گذاشتن اطلاعات فردی مهم است، البته برخی بیماران ممکن است از مطرح کردن این اطلاعات در جمع خجالت بکشند یا تمایلی به این کار نداشته باشند. روانشناسان این مرکز به منظور ایجاد محیطی امن برای رعایت اصول مشاوره گروهی تاکید دارند. مهمترین اصول مشاوره گروهی که بر روش بکارگیری و اخلاقیات آن حاکم است، به شرح زیر است:
مشاور و اعضای گروه با هم توافق میکنند که اطلاعات به اشتراک گذاشته شده را محرمانه نگه دارند. بیماران نباید مطالبی را که اعضای گروه مطرح میکنند، در جای دیگری بیان کنند. اعضای گروه اجازه ندارند که درباره تجربههای اعضای دیگر صحبت کنند، مگر آن که عضو خود این اجازه را به بقیه داده باشد. در هر حال مشاور اعضاء را تشویق میکند که درباره تجربههای خود و واکنشهای مختلف به اطلاعات مطرح شده بحث کنند.
مشاوره ترک اعتیاد مسئولیت دارد که محیطی حرفهای و محترمانه را برای اعضای گروه فراهم کند. وظیفه مشاور این است که محیطی عاری از بدرفتاری جنسی، تبعیض و مزاحمت را در اختیار مراجعین قرار بدهد. مشاور غالباً بیماران را تشویق میکند که به جای نشان دادن احساساتشان، درباره آنها با یکدیگر صحبت کنند. همچنین از بیماران خواسته میشود که درباره مناسب بودن ارتباط با یکدیگر در محیط خارج از گروه با هم بحث کنند.
از تمام بیماران انتظار میرود که با بیشترین حد از توانایی خود در فعالیتها شرکت کنند. مشاوران و دیگر اعضای گروه غالباً متوجه میشوند که چه زمانی یکی از اعضاء بیش از حد درگیر شده است یا به اندازه کافی در روند درمان مشارکت ندارد. آشنایی با روشهای پویایی در مشارکت میتواند بخشی از روند درمان چنین عضوی باشد.
اگر به عنوان یکی از مراجعین احتمالی مشاوره گروهی بدانید که چه اتفاقاتی در جلسات معمول مشاوره گروهی انتظارتان را میکشد، اضطرابتان برای شروع درمان کمتر خواهد شد. جلسات مشاوره گروهی چند بار در روز در مراکز بستری برگزار میشود. جلسات مشاوره گروهی برای بیماران سرپایی معمولاً یک بار در هفته تشکیل میشود. جلسات گروهی در هر دو حالت یک تا دو ساعت طول میکشد.
بیماران در جلسات مشاوره گروهی به نحوی سازماندهی میشوند که بتوانند یکدیگر را به راحتی ببینند و با هم حرف بزنند. در بعضی گروهها این مشاور است که موضوع بحث را مطرح میکند. جلسه مشاوره در گروههای دیگر با سکوت شروع میشود و بحث بین اعضاء به طور طبیعی، با صحبت کردن درباره تجارب و احساساتشان آغاز میشود.
هرچند بخش اعظم مشاوره گروهی به واسطه گفتگوی بین اعضاء پیش میرود، اما بعضی فعالیتهای مشاوره گروهی فراتر از نشستن و حرف زدن هستند. فعالیتهای گروه درمانی شامل ورزشها و فعالیتهای بدنی مانند کوهنوردی، پیادهروی، آشپزی، هنر یا موسیقی نیز میشود. این نوع فعالیتهای گروه درمانی غالباً موجب صمیمیتر شدن اعضاء و اعتماد کردن آنها به هم میشود.
نتایج گروه درمانی معمولاً ماندگارتر از نتایج مشاوره فردی است. اکثر بیماران این امکان را ندارند که آزادانه و صادقانه درباره خود با دیگران صحبت کنند، اما مشاوره گروهی این شانس را در اختیارشان قرار میدهد. برخورداری از این فرصت به بهبود بسیاری از بیماران و بازیابی سلامتیشان کمک میکند.
مشاوره گروهی اطلاعات ارزشمندی را که برگرفته از تجارب گوناگون اعضاء است، در اختیار تمام اعضاء قرار میدهد. تجربههای زندگی هر یک از اعضاء میتواند به دیگران در درک موقعیتهایشان کمک کند.
مشاورههای گروهی اطلاعات ارزشمند و مفصلی را درباره موضوعات و شرایطی ارائه میدهد که زندگی بیماران را آشفته و دردناک ساخته است. گروه درمانی برای شناخت رفتار بیمار و الگوهای واکنش وی مفید است. مشاوره گروهی زخمهای باز و دردناک گذشته را آشکار میکند تا فرصتی برای التیام دادن آنها فراهم شود.
مشاوره گروهی متمرکز بر کشف موضوعاتی است که موجب ناراحتی و آشفتگی بیمار شده است. از آنجا که گروه درمانی بازخوردهای ارزشمندی را درباره رفتار بیماران ارائه میدهد، این نوع درمان را میتوان با توجه به نوع اعتیاد و مشکل روانی بیماران طراحی کرد. سالها است که از گروه درمانی برای درمان اعتیاد در مراکز بستری و سرپایی استفاده میشود.
مرکز نگهداری ترک اعتیاد پیام تندرستی روشهای درمان مختلفی را به مراجعین خود ارائه میکند. مشاوره گروهی بخش مهمی از درمانهای این مرکز است؛ متخصصین ما مزایای بهرهگیری از این روش را برای درمان اعتیاد، ناراحتیهای روانی همراه با اعتیاد یا اختلالهای دیگر توضیح میدهند. پس همین امروز برای یافتن بهترین روش درمان مشکل خود یا عزیزانتان با ما تماس بگیرید.