تریاک مادهای با قدرت اعتیادآوری بسیار بالا است. مصرف تریاک ابتدا احساس سرخوشی و نشئگی ایجاد میکند، در پی آن احساس آرامشی عمیق میآید و بعد دورهای خواب متناوب و چرت زدنهای غیرعادی شروع میشود. تریاک گاهی اوقات همراه با مواد دیگری مانند ماری جوانا یا متامفتامین مصرف میشود، که احتمال اوردوز تریاک در فرد را بیشتر میکند.
اوردوز تریاک نیز مانند اوردوز مواد مخدر دیگر در صورتی که به سرعت درمان نشود، میتواند منجر به مرگ بیمار شود. پس از درمان اولیه به منظور بهبودی کامل لازم است که دوره ترک اعتیاد به تریاک تحت نظر متخصص ترک اعتیاد سپری شود، تا با قطع مصرف تریاک از اوردوزهای آتی و ابتلا به عوارض جدی دیگر جلوگیری شود.
نشانهها و علائم اوردوز تریاک
علائم اوردوز تریاک عبارت است از:
- مردمک نوک سوزنی یا منقبض شدن مردمک
- بیهوش شدن
- آهسته شدن تنفس
نشانههای دیگر اوردوز تریاک به شرح زیر است:
- ضعف
- سرگیجه
- رنگ پریده یا سرد و مرطوب شدن پوست
- لنگ زدن و عدم تعادل
- آبی یا بنفش شدن ناخنها یا لبها
- استفراغ
- تشنج
- نبض ضعیف و آرام یا نبض نداشتن
چنانچه متوجه وجود علائم فوق در یکی از اطرافیانتان شدید یا تصور کردید که خود دچار اوردوز شدهاید، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید. وزن بیمار، نوع دقیق ماده مصرفی و سابقه پزشکی بیمار از جمله اطلاعات مفیدی است که میتوانید به اپراتور اورژانس اعلام کنید. در هر حال اگر به این اطلاعات دسترسی نداشتید، باز هم بدون تعلل با اورژانس تماس بگیرید.
اگر بیمار نفس نمیکشید، عملیات احیای قلبی ریوی (CPR) را تا زمان رسیدن آمبولانس انجام دهید.
مشاوره درمان سوءمصرف تریاک
با مشاورین ما در کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی تماس بگیرید و علاوه بر بهرهمندی از مشاوره رایگان، از بهترین روش های درمانی، مناسب خود و یا عزیزانتان اطلاع یابید.
02122222241چه کسانی با خطر اوردوز تریاک روبهرو هستند؟
- مصرف همزمان تریاک و مواد دیگر خطر اوردوز را افزایش میدهد؛ به ویژه اگر تریاک همراه با الکل یا بنزودیازپینها مصرف شود.
- افراد معتاد به تریاک یا دارای وابستگی به تریاک بیشتر در معرض خطر اوردوز قرار دارند.
- افرادی که تریاک را برای مدتی ترک میکنند و مصرف را بعد از مدتی دوباره شروع میکنند، به شدت مستعد اوردوز هستند. برای مثال اگر بیمار سم زدایی را انجام داده باشد و مصرف را دوباره شروع کند، تحمل بدنش بعد از ترک اعتیاد به اندازه گذشته بالا نخواهد بود. بنابراین وقتی همان دوز قبلی را مصرف میکند، به شدت در معرض خطر اوردوز قرار میگیرد.
- افرادی که به بیماریهای جسمی یا روانی مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر اوردوز قرار دارند.
- افرادی که تریاک را برای جابهجایی غیرقانونی آن را میبلعند و در بدنشان جای میدهند، اگر کیسه تریاک در معده یا دستگاه گوارششان پاره شود، در معرض خطر اوردوز قرار میگیرند. وقتی کیسه تریاک پاره میشود، مقدار زیادی تریاک به سرعت جذب میشود و جان فرد را به خطر میاندازد.
درمان خود را در کلینیک پیام تندرستی بهترین مرکز ترک تریاک به همراه پزشکان متخصص شروع کنید .
شماره تماس: ۰۲۱۲۲۲۲۲۲۴۱
درمان اوردوز تریاک
داروی نالوکسان پادتن اوردوز تریاک است و برای معکوس کردن اثرات اوردوز تمام اوپیاتها، از جمله تریاک، هروئین، اکسی کودون، متادون و مورفین کاربرد دارد. درمان با نالوکسان، به شرط آن که به سرعت انجام شود، بسیار موثر است.
در بسیاری از کشورها میتوان نالوکسان را با نسخه پزشک تهیه کرد. البته بعضی کشورها مانند ایتالیا برنامه دارند که نالوکسان را بدون نسخه نیز در اختیار بیماران قرار بدهند. نالوکسان تقریباً هیچ اثری بر افرادی که تریاک مصرف نکردهاند، باقی نمیگذارد.
روشهای زیر نیز برای درمان اوردوز تریاک به کار برده میشود:
- از لوله تنفسی و دستگاه تنفس مصنوعی برای حفظ تبادل اکسیژن کافی استفاده میشود.
- زغال فعال برای جذب مواد باقیمانده در معده به کار برده میشود.
- تزریق سرم
- غربالگری زهرشناسی
- عکسبرداری رادیوگرافی از قفسه سینه جهت بررسی ابتلا به ذاتالریه
- نوار قلب برای بررسی عملکرد قلب گرفته میشود.
- سی تی اسکن، به خصوص در صورت تشنج کردن بیمار یا آسیب دیدن سر انجام میشود.
احتمال مرگ در اثر اوردوز تریاک
اوردوز تریاک میتواند کشنده باشد. اوردوز تریاک شباهت بسیاری به اوردوز اوپیاتهای دیگر دارد و دامنه عوارض آن از عوارض کوتاه مدت و موقتی تا مرگ متغیر است.
برخی بیماران در نتیجه افسردگی تنفسی دچار آسیب مغزی هیپوکسیک میشوند (در این حالت مغز در اثر کمبود اکسیژن آسیب میبیند). درمان سریع، عوارض بلندمدت ناشی از اوردوز تریاک را به حداقل میرساند. بیمار باید زیر نظر پزشکان متخصص بهترین کلینیک ترک اعتیاد باشد تا در طول درمان منجر به این اتفاق نشود و از بروز آن جلوگیری شود.
اوردوز تریاک ممکن است با عوارض زیر نیز همراه باشد:
- تشنج
- دشواری در راه رفتن
- رعشه
- مشکلات شناختی
بهبود یافتن از اوردوز
چنانچه درمان به موقع انجام شود، بیمار میتواند از اوردوز تریاک جان به در ببرد و به تدریج بهبود یابد. اگر اوردوز تریاک را تجربه کردهاید، این عارضه نشان میدهد که دچار اختلال سوءمصرف تریاک هستید و باید تحت درمان قرار بگیرید.
طرح درمان بهبودی اوردوز تریاک و ترک اعتیاد به تریاک شامل موارد زیر میشود:
- سم زدایی: سم زدایی معمولاً نخستین گام درمان است و بیمار بعد از قطع مصرف تحت نظر بهترین دکتر ترک اعتیاد قرار میگیرد. علائم ناشی از قطع مصرف یا خماری تریاک بسیار دردناک است و حالت بیماری شدیدی را در مصرف کننده ایجاد میکند، بنابراین لازم است که سم زدایی تحت نظر پزشک انجام شود تا پزشک علائم را مدیریت کند.
- برنامههای ترک بستری: ترک بستری چند هفته تا چند ماه طول میکشد. بیماران در این مدت مهارتهای مهمی مانند پیشگیری از عود اعتیاد را آموزش میبینند تا پس از ترخیص از کلینیک بتوانند به زندگی عاری از مواد ادامه دهند. بسیاری از برنامههای ترک بستری با سمزدایی شروع میشود و در پی آن، مشاوره گروهی، فعالیتهای ورزشی و برنامهریزی برای مراقبت و حمایت بعد از ترک انجام میشود.
- درمان دارویی: درمان دارویی ترک اعتیاد به تریاک را برای بسیاری از بیماران آسانتر میکند. در این روش داروهایی مانند متادون، بوپرنورفین یا نالتروکسان تجویز میشود. در کنار درمان دارویی از رفتاردرمانی نیز بهره گرفته میشود. این داروها ولع بیمار به مصرف مواد را کنترل میکنند و کمک میکنند تا سمزدایی تریاک به روشی ایمن انجام شود.
- برنامههای بازپروری تشخیص دوگانه: بیمارانی که همزمان به اختلال سوءمصرف تریاک و عارضههای روانی دچار هستند، باید این اختلالها را همزمان درمان کنند. چنانچه اختلال روانی درمان نشود، احتمال عود اعتیاد وجود دارد. برنامههای تشخیص دوگانه اختلالهای همزمان را شناسایی و درمان میکنند.
برای اطلاع از نحوه صحیح درمان اعتیاد مناسب خود و یا عزیزانتان با مشاوران ما در کلینیک پیام تندرستی تماس بگیرید.