Ambien (زولپیدم) نوعی داروی مسکن برای درمان بی خوابی است که باید تحت نظارت پزشک و به صورت کوتاه مدت (کمتر 4 هفته) مصرف شود. داروی زولپیدم به موازات اثرات درمانی مطلوب، ممکن است با عوارض جانبی جسمی و روانی نامطلوبی همراه باشد که مشکل ریزش مو یکی از این موارد است. با این که مشکل ریزش مو، تهدیدکننده زندگی نیست، اما ممکن است سبب تخریب اعتماد به نفس و کاهش کیفیت زندگی بیمار شود.
در این مقاله تلاش کرده ایم که به این سوال پاسخ دهیم که آیا زولپیدم باعث ریزش مو میشود؟ بنابراین تا پایان این مقاله با ما همراه باشید:
زولپیدم چیست؟
زولپیدم یک داروی خواب آور غیر بنزودیازپینی است که برای درمان بی خوابی، تشنج و اضطراب تجویز می شود. شروع اثرات این دارو بسیار سریع است و باعث می شود که مصرف کننده از کیفیت خواب بهتری برخوردار شود.داروی زولپیدم در حال حاضر به عنوان موفق ترین قرص خواب مورد استفاده در سرتاسر جهان شناخته می شود. با این حال، زولپیدم به عنوان یک داروی اعتیاد آور شناخته می شود، زیرا سبب فعال سازی سیستم پاداش مغز و آزادسازی مواد شیمیایی لذت مانند دوپامین می شود.
رایج ترین عوارض مصرف زولپیدم
پیش از آنکه به بررسی موضوع ارتباط بین زولپیدم و ریزش مو بپردازیم، لازم است که با عوارض کلی داروی زولپیدم آشنا شویم. مصرف داروی زولپیدم با عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی همراه است از جمله:
عوارض جانبی کوتاه مدت زولپیدم
براساس هشدار سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، مصرف داروی زولپیدم با عوارض کوتاه مدتی همراه است که حتی یک روز پس از مصرف ممکن است توسط مصرف کننده تجربه شود.
رایج ترین عوارض مصرف کوتاه مدت زولپیدم:
- کهیر
- خارش
- تورم چشم ها، صورت، لب ها، زبان یا گلو
- قرمزی چشم، زردی چشم یا پوست
- بروز مشکلات تنفسی
- خستگی
- خشکی دهان یا گلو
- فارنژیت
- یبوست
- اسهال
- استفراغ
- سوزش سردل
- درد یا حساسیت معده
- تغییرات در اشتها
- لرزش، درد، سوزش، بی حسی یا گزگز در دست ها، بازوها، پاها یا پاها
- قرمزی، سوزش یا گزگز زبان (با قرص های زیر زبانی)
- درد یا گرفتگی عضلات
- درد مفاصل، کمر یا گردن
عوارض جانبی بلند مدت مصرف زولپیدم
افرادی که به صورت خودسرانه و به صورت طولانی مدت از داروی زولپیدم استفاده می کنند معمولا دچار عوارض نامطلوبی می شوند.
رایج ترین عوارض مصرف بلند مدت زولپیدم:
- پریشانی
- بیهوشی
- ناتوانی در بیدار شدن
- راه رفتن در خواب (برخاستن از رختخواب در حالت غیر هوشیار و انجام فعالیت های ناخودآگاه)
- مشکلات تنفسی
- افزایش خطر ابتلا به سرطان
- مشکلات بارداری
- کند شدن ضربان قلب
- واکنش های آلرژیک شدید
- از دست دادن حافظه، فراموشی
- کما
- افکار غیرعادی و اضطراب آلود
- زوال عقل
بنابراین طیف عوارض داروی زولپیدم بسیار گسترده است که براساس شرایط منحصر به فرد بیماران ظاهر می شوند و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
ایا قرص زولپیدم باعث ریزش مو میشود؟
برخی از مصرف کنندگان داروی زولپیدم مدتی پس از مصرف دچار ریزش موی غیر طبیعی می شوند و این مشکل بارها توسط بیماران گزارش شده است. در حال حاضر هیچ اطلاعات علمی دقیقی مبتنی بر ارتباط متقابل بین ریزش مو و مصرف زولپیدم وجود ندارد. در بیشتر موارد، افرادی که به مدت طولانی از داروی زولپیدم استفاده کرده بودند، دچار عوارضی مانند ریزش مو، نازک شدن مو، تحریک و خارش پوست سر شده بودند.
متخصصان بر این باورند که مصرف کنندگان داروی زولپیدم براساس شرایط منحصر به فرد خود و حساسیتی که نسبت به اجزای خاص دارو دارند، عوارض جانبی متفاوتی را تجربه می کنند. بنابراین بهترین اقدام در صورت تجربه ریزش مو پس از مصرف زولپیدم این است که در این مورد را با پزشک خود مشورت کنید. پزشکان معمولا در اولین گام با تغییر نوع دارو، روند ریزش مو را مورد بررسی قرار می دهند تا متوجه شوند که آیا تغییر دارو سبب توقف ریزش مو می شود یا این مشکل علت دیگری دارد؟
ریزش موی ناشی از مصرف داروهایی مانند زولپیدم معمولاً پس از قطع دارو متوقف شده و رشد مجدد موها 3 تا 6 ماه به طول می انجامد، اما ممکن است 12 تا 18 ماه طول بکشد تا موها به حالت عادی برگردند. در موارد نادر، ممکن است که آلوپسی بوجود آمده ناشی از مصرف این دارو به صورت دائمی ادامه داشته باشد. به خاطر داشته باشید که هرگز نباید بدون مشورت با پزشک ترک اعتیاد ، مصرف داروی زولپیدم را به صورت ناگهانی قطع کنید، زیرا باعلائم شدید جسمی و روانی خطرناک روبرو خواهید شد. حتما برای شروع درمان و ترک قرص زولپیدم به مراکز متخصص در زمینه ترک اعتیاد مثل پیام تندرستی مراجعه کنید.
شیوع ریزش مو ناشی از مصرف زولپیدم
محققان بر این باورند که داروی زولپیدم با ایجاد تداخل در چرخه منظم رشد موهای سر، باعث ریزش مو می شوند.
افراد زیر بیشتر از سایرین در معرض ریزش مو ناشی از مصرف زولپیدم قرار دارند:
- زنان
- سن بالاتر از 60 سال
- مصرف طولانی مدت زولپیدم از یک ماه تا 6 ماه
مسلماً هر چه مدت زمان مصرف خودسرانه زولپیدم بیشتر باشد، بیمار با عوارض جانبی شدیدتری روبرو خواهد شد.
بهترین روش های موجود برای درمان ریزش مو ناشی از زولپیدم شامل اصلاح رژیم غذایی- استفاده از مکمل های حاوی آهن، بیوتین و زینک و دارو درمانی است که باید منحصراً تحت نظارت پزشک انجام شوند.
ترک اعتیاد به زولپیدم در مرکز ترک اعتیاد پیام تندرستی
درک اثرات نامطلوب زولپیدم تاثیر زیادی در افزایش آگاهی جامعه و پیشگیری از مصرف خودسرانه این دارو دارد. از آنجایی که مصرف این دارو به شدت اعتیاد آور است، بسیاری از بیماران برای ترک زولپیدم به دریافت کمک های تخصصی نیاز دارند. اعتیاد به زولپیدم باعث می شود که فرد علیرغم تجربه عوارض جسمی و روانی قادر به کنترل تمایل خود به مصرف این دارو نباشد و اجباراً به مصرف زولپیدم ادامه دهد.
مرکز ترک اعتیاد پیام تندرستی یکی از معتبرترین مراکز ترک اختلالات اعتیاد در کشور است که از طریق بهترین روش های موجود به بیماران کمک می کند که از دام اعتیاد به زولپیدم خلاص شوند. سم زدایی زولپیدم در این مرکز، تحت نظارت پزشکان متخصص و باتجربه انجام می شود، به همین دلیل بیماران بدون تجربه عوارض نامطلوب قادر خواهند بود که برای همیشه مصرف زولپیدم را کنار بگذارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در واحد مشاوره مرکز ترک اعتیاد پیام تندرستی تماس حاصل فرمائید.