اختلال پارانوئید چیست؟

اختلال پارانوئید چیست؟
Saiedghanbari
14 ژوئن 2020

یکی از رایج‌ترین بیماری‌های اعصاب و روان در سال‌های اخیر، اختلال پارانوئید (PPD) یا به عبارت عامیانه بیماری شکاکیت و سوء ظن است. تصور کنید یکی از همکاران شما در محل کار، در هر لحظه نسبت به دیگران بدگمان است. او دائما بی قرار است و هر نگاه و جمله‌ای را با معنایی متفاوت و نادرست برداشت می‌کند. سوءظن و بدگمانی از اصلی‌ترین ویژگی‌های فرد مبتلا به این بیماری است.

این شک و تردید تا جایی ادامه پیدا می‌کند که حتی ممکن است فرد تصور کند دیگران در حال توطئه علیه او هستند و می‌خواهند او را از میدان به در کنند. این بیماری می‌تواند بیمار را از روند طبیعی زندگی خارج کند. برای آشنایی بیشتر با با بیماری پارانوئید و علائم اختلال شخصیتی آن با ما در این مقاله همراه باشید.

علائم ظاهری افراد پارانوئید را بشناسید

نمی‌توان تنها با دیدن چند نشانه کوچک مانند بیقراری و عدم توانایی در ارتباط، تصور کرد که شخصی به بیماری پارانوئید مبتلا است. اما این بیماری نشانه‌های بارزی در روانپزشکی دارد که در صورت وجود آن‌ها، فرد باید به سرعت تحت درمان قرار گیرد. در ادامه با بعضی از این ویژگی‌ها آشنا می‌شوید.

بی اعتمادی در اختلال پارانوئید

بی‌اعتمادی مهم‌ترین نشانه اختلال شخصیت پارانوئید

بیماری اختلال شخصیت پارانوئید با یک بدگمانی شدید همراه است. این بدگمانی در حقیقت بی‌اساس بوده و هیچ دلیل منطقی ندارد. فرد مبتلا در همه زمینه‌های زندگی خود از کاری تا خانوادگی دچار بی‌قراری است. دید او نسبت به همه اطرافیان، حتی نزدیکانش این است که می‌خواهند به کمک هم به او آسیب برسانند.

مثلاً در محیط خانواده فرد تصور می‌کند که همسرش در حال خیانت به اوست یا در محیط کار بر این باور است که عده‌ای در حال جمع‌آوری پرونده برای خراب کردن موقعیت شغلی او و زمینه سازی اخراجش هستند.

او دائما اضطراب دارد، تمایلی ندارد با دیگران ارتباط برقرار کند و خودش را تنها آدم قابل اعتماد می‌داند. ترس از خیانت گاهی آنقدر ادامه پیدا می‌کند که فرد تصمیم می‌گیرد پیش از آنکه دیگران به او آسیبی بزنند، دست به خودکشی بزند.

کلینیک پیام تندرستی دارای بهترین مرکز ترک قرص اضطراب به همراه بهترین روش های ترک اعتیاد در ایران است.

 

شک و بدبینی از علائم پارانوئید

بیمار مبتلا به پارانوئید؛ مقصر اما حق به جانب

وقتی اعتماد در میان نباشد، زمینه برای ایجاد چالش‌های جدی در زندگی فرد وجود دارد. به همین دلیل این بیماران دائماً با اطرافیان خود دچار مشکل هستند. نکته مهم در این افراد این است که نمی‌توانند سهم خود را در این درگیری بپذیرند. به این ترتیب بعد از همه چالش‌ها، دیگری را مقصر می‌داند و به این ترتیب زمینه روابط خصومت آمیز را برای خود ایجاد می کند. به همین دلیل این افراد معمولا تنها هستند. تحقیقات روانشناسی نشان می‌دهد که این تنهایی می‌تواند عاملی برای شروع یک افسردگی حاد باشد.

شما می‎‏‏ توانید با مراجعه به ‎مرکز ترک دارو ضد افسردگی به همراه روش های نوین برای ترک اعتیاد در کلینیک پیام تندرستی درمان خود را شروع کنید.

 

دلخوری و ناخشنودی بی حد و مرز

فرد مبتلا به بیماری پارانوئید خود را همیشه برتر از دیگران می‌بیند. به همین دلیل است که اغلب با لحنی تحقیرآمیز با اطرافیانش صحبت می‌کند. علاوه بر آن کینه‌توز و حساس است. او توانایی این را دارد که با یک برخورد ناچیز مانند افتادن نمکدان از دست شما هنگام خوردن غذا یا یک تصادف بسیار کوچک و بدون خسارت رانندگی، چنان از کوره در برود که تا به حال مانند آن را ندیده‌اید. روحیه خشن و کینه‌توزانه این فرد باعث می‌شود که هر رفتار و اتفاق کوچک را تلافی کند و قادر به کنترل رفتار خود نباشد.

اختلال شخصیت مرزی و خشم

عوامل ایجاد اختلال شخصیت پارانوئید چه چیزهایی هستند؟

پارانوئید به ندرت در سنین جوانی ایجاد می‌شود. این باور که فرد به طور اتفاقی در سنین جوانی به این اختلال دچار می‌شود یک باور اشتباه است. در حقیقت زمینه‌های اصلی اختلال شخصیت پارانوئید مانند اغلب بیماری های اعصاب و روان از کودکی ایجاد می‌شود. اما نمود اصلی آن در سنین بزرگسالی اتفاق می‌افتد. دلایل ایجاد این بیماری متفاوت است.

آیا بیماری پارانوئید ارثی است؟

تحقیقات نشان داده است که وجود اختلال در فاکتورهای بیولوژیکی، یکی از قوی‌ترین عوامل موثر در ایجاد این بیماری است. با توجه به این موضوع، افرادی که سابقه بیماری‌هایی مانند اسکیزوفرنی را در خانواده خود دارند بیشتر در معرض این بیماری هستند. اما این موضوع به این معنی نیست که برای ابتلا به اختلال پارانوئید حتما باید سابقه خانوادگی وجود داشته باشد.

تاثیر محیط زندگی بر بیماری پارانویا

محیط زندگی فرد می‌تواند بستری برای ایجاد عادت‌های ذهنی، رفتارها و شخصیت ما باشد. پارانوئید هم مانند دیگر بیماری‌های اعصاب به شدت تحت تاثیر شرایط زندگی است. در بعضی موارد می‌توان دید که مسائلی مانند تنش‌های بسیار بین پدر و مادر خانواده، ترد شدن توسط والدین و یا خیانت پدر و مادر به یکدیگر می‌توانند زمینه ساز ابتلا به این بیماری باشند.

احساس ناامنی از عوامل ایجاد پارانویا

تست تشخیص بیماری پارانوئید؛ یک فرآیند طولانی و تخصصی

تنها با دیدن علائمی مانند بی‌اعتمادی نمی‌توان به طور قطع گفت که فرد به بیماری پارانوئید مبتلا است. در حقیقت تشخیص این بیماری به دلیل علائم خاص آن، مانند راه رفتن روی لبه تیغ است و به ساعت های طولانی مشاوره نیاز دارد. برای درمان این بیماری نباید خودسرانه عمل کنید. فراموش نکنید که با یک سیستم پیچیده عصبی و ذهن فرد طرف هستید.

بهترین راه در این شرایط مراجعه به متخصصان این حوزه است. بهترین مرکز نگهداری اعتیاد به نام پیام تندرستی یکی از مراکزی است که پس از مشاوره و آزمایش‌های بسیار بیماری پارانوئید را تشخیص می‌دهند و فرد مبتلا را به درستی به مسیر بهبودی هدایت می‌کنند.

مشاوره و درمان بیماری پارانوئید

اختلال شخصیت پارانوئید و سوءمصرف مواد مخدر

حدود ۶۲ درصد افرادی که تحت درمان سوءمصرف مواد مخدر قرار گرفته‌اند دارای یک اختلال شخصیتی همزمان نیز بوده‌اند، که اختلال شخصیت پارانوئید یکی از شایع‌ترین آن‌ها است. اختلالات شخصیتی می‌تواند هم به عنوان عاملی برای اعتیاد و هم به عنوان عوارض سوءمصرف مواد مخدر در فرد بروز کند.

این اختلالات شخصیتی می‌تواند مانعی برای شروع درمان بیمار باشد، با این حال با یک برنامه درمانی جامع زیر نظر بهترین پزشک ترک اعتیاد، افراد می‌توانند هر دو بیماری را درمان و شرایط و کیفیت زندگی را تا سطح قابل توجهی بهبود بخشند.

راه‌های درمان اختلال شخصیت؛ از روان درمانی تا درمان گیاهی پارانوئید

موثرترین راه برای درمان این بیماری مشاوره‌های تخصصی چند ساعته است. این راه اگرچه ممکن است طولانی باشد، اما حتما نتیجه بخش است. البته متخصص این حوزه پس از معاینات ابتدایی میزان پیشرفت آن را بررسی می‌کند. اگر فرد دچار اختلال حاد شخصیتی باشد، درمان دارویی برای او شروع می‌شود.

بسیاری معتقدند مصرف دمنوش‌ها می‌تواند درمان گیاهی پارانوئید باشد. این باور چندان درست نیست. گیاهان دارویی در صورتی که با داروهای شیمیایی مصرفی تداخل نداشته باشند، می توانند باعث ایجاد آرامش شوند؛ اما هرگز یک درمان اصولی نیستند.

با مراجعه به کلینیک پیام تندرستی می‌توانید با بهترین متخصصان در این حوزه مشورت کنید و مطمئن باشید که کارآمدترین روش‌های درمانی را به شما پیشنهاد می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 41 22 22 22 – 021 تماس بگیرید.

3/5 - (2 امتیاز)
دسته بندی مقاله : روانپزشکی
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

مشاوره رایگان